Dnes trochu
odbočíme od toho všeho freedivingu a zohledním přání těch, co mi občas píšete,
že na našich přednáškách sice brousíme k potravinám, sportovní výživě,
cukrům, aminokyselinám, ale málo se věnujeme tukům. Většinou to totiž nestihneme.
Takže dobře, pro ty z vás tu mám souhrn, co jsem dneska dal nějak do kupy.
Tudíž, prosím, klik na více.
OBECNĚ, V HESLECH PRO LIDI, CO SE V TOM NECHTĚJÍ HRABAT : ZDE
PŘEHLED.
KDO MÁ VÍCE CHUTI SI PROČÍST CELOU PROBLEMATIKU, AT TENTO ODSTAVEC PŘESKOČÍ, A
ČTE NÍŽE, V RUBRICE „ P O D R O B N
Ě „
Tuky :
- DDD doporučená denní dávka : 30 – 35 procent složení potravy
- příklady rozdělení : Rostlinné,
živočišné, nasycené, nenasycené
- Vliv na člověka : ADEK – vitamíny rozpustné v tucích, ochrana orgánů,
zdroj energie
- Mastné nasycené tuky : Nejznámější je kyselina Palmitová : zdrojem maso,
mléko, plamový olej nebo Stearová : Kakaové máslo, lůj, sádlo
- Nenasycené tuky – Jejich přínos je především patrný v nahrazení mastných
kyselin (živočišného původu) : kyselina palmitoolejová, nebo olejová – o jednu
dvojnou vazbu navíc, oproti kys nasyceným
– Cholesterol : Látka podobná tuku, tělo si jej částečně vytváří samo, v játrech.
Je součástí některých hormonů, a každé buňky, bez něj by tělo fungovalo špatně,
nebo vůbec.
Hodný a Zlý :
Cholesterol není rozpustný ve vodě (potřebuje přenašeč) a dle toho, jaký si
chytne, se rozděluje na Hodný a Zlý. HDL (HodnýDL) a LDL (LumpDL) Hodný jde
krví do jater, kde je odbouráván a uložen do zásob. Zlý odbourán není, a putuje
krví do buněk, které ucpává, a ukládá se v přebytku i v tepnách.
Hladina cholesterolu – 5mmol – správná
Hladina cholesterolu – 5mmol – 6,5mmol - zvýšená
Hladina cholesterolu – 6,5mmol – 8mmol - vysoká
Hladina cholesterolu – 8 mmol a výše : Medikamenozní – blíží se smrt : )
Důležité je znát třeba i poměry mezi zlým, a hodným cholesterolem. Ale to už je
dnes na vás asi moc, což ?
Takže toliko aspoň trochu „ve stručnosti“ a pro ty, kteří by chtěli, abych vám
to rozepsal, tak směle čtěte dále.
-----------------------------------------
PODROBNĚ :
-----------------------------------------
Denní doporučená dávka tuků činí 30 – 35 % celkového příjmu energie (50 – 55 %
připadá na sacharidy a 15 % na bílkoviny).
Je důležité minimalizovat příjem trans-mastných kyselin. Tyto se sice řadí mezi nenasycené, ale výrazně se podílejí na zvyšování hladiny cholesterolu v krvi.
Živočišné (= nasycené) tuky (= mastné kyseliny) je vhodné snížit na maximálně 10 % celkového energetického příjmu. 20 % by tedy měly tvořit tuky (= mastné kyseliny) rostlinné (=nenasycené).
Mezi nejvhodnější nenasycené mastné kyseliny patří omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, z nichž některé jsou tzv. esenciální.
Vliv mastných kyselin na hladinu cholesterolu v krvi
Pro člověka
mají tuky velký význam. Jsou obsaženy jak v rostlinách, tak v živočišných
tkáních a představují jednu ze tří základních živin. Jsou rovněž zdrojem
vitaminů rozpustných v tucích - A, D, E a K a uloženy ve formě tukových zásob,
chrání naše důležité orgány. V neposlední řadě jsou významným zdrojem energie.
Mastné kyseliny : se dělí dle nasycení na nasycené
mastné kyseliny, které převažují zejména v tucích živočišného původu. Mezi
nejznámější patří kyselina palmitová (palmový olej, maso, mléčné tuky) či
stearová (sádlo, lůj, kakaové máslo). Již více než půl století je prokázané, že
vysoká spotřeba těchto kyselin vede obecně k zvýšené hladině cholesterolu v
krvi a tím k vyššímu riziku kardiovaskulárních nemocí. Jejich konzumace je v České
republice zhruba dvakrát vyšší, než jsou hodnoty doporučované odborníky. Proto
bychom měli konzumaci nasycených mastných kyselin výrazně omezovat a nahrazovat
je vícenenasycenými mastnými kyselinami.
Nenasycené mastné : kyseliny obsahují v molekule alespoň jednu dvojnou
vazbu a patří mezi ně mononenasycené a vícenenasycené mastné kyseliny. Mezi
mononenasycené patří např. kyselina palmitoolejová či kyselina olejová. Velký
podíl těchto kyselin je v rostlinných olejích (např. v řepkovém oleji).
Pozitivní vliv byl doložen hlavně v případech, kdy nahradily ve stravě nasycené
mastné kyseliny. Vícenenasycené mastné kyseliny jsou nejvíce obsaženy v
rostlinných olejích (s výjimkou palmojádrového a kokosového oleje) a v rybím
tuku. Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi efektivněji než
mononenasycené, a tím snižovat riziko vzniku krevních sraženin.
Cholesterol je látka podobná tuku, která je součástí každé naší buňky a některých hormonů. Bez něj by naše buňky fungovaly špatně nebo vůbec. Tělo si cholesterol částečně vytváří samo (převážně v játrech) a částečně je přijímán v potravě.
"Good guy, Bad guy"Cholesterol není rozpustný ve vodě, proto potřebuje před vstupem do krve svůj přenašeč. Podle toho, jaký přenašeč si cholesterol „chytne“ rozlišujeme „zlý“ LDL a „hodný“ HDL cholesterol. S „hodným“ HDL přenašečem putuje cholesterol z krve do jater, kde je odbouráván. Tím se snižuje hladina cholesterolu v krvi a tím i riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. „Zlý“ LDL cholesterol zásobuje cholesterolem všechny tělesné buňky. Pokud je ho ale přebytek, cholesterol se na cévních stěnách hromadí a ucpává je.
Kontrolovat hladinu cholesterolu je potřeba.
Vysoký cholesterol
je velice zrádný, jelikož se nijak neprojevuje, ani nebolí. Proto je potřeba
jeho hodnoty pravidelně kontrolovat.Opět vám mohu jen a jen doporučit, nechat
si cholesterol změřit. Zařídíme. ZDARMA.
A jaká hladina (celkového) cholesterolu je ta správná?
- hodnota cholesterolu do 5,00 mmol/l = hladina cholesterolu je v pořádku
- hodnota cholesterolu v rozmezí 5,00 - 6,5 mmol/l = zvýšená hladina cholesterolu
- hodnota cholesterolu v rozmezí 6, 5 – 8,00 mmol/l = vysoká hladina cholesterolu
- hodnota cholesterolu nad 8,00
mmol/l = medikamentózní léčba - brzy zaklepete bačkorama
Důležité je však znát nejen hladinu celkového cholesterolu, ale i jednotlivé poměry „zlého“ LDL cholesterolu a „hodného“ HDL cholesterolu. Ty by měly vypadat takto:
- „zlý“ LDL pod 2,00 mmol/l a „hodný“ HDL cholesterol nad 1,00 mmol/l = u mužů
- „zlý“ LDL pod 2,00 mmol/l a „hodný“ HDL cholesterol nad 1,20 mmol/l = u žen
OKEJ, a co říci na závěr ?
Srdečně-cévní
onemocnění způsobená kornatěním cév jsou v ČR stále bohužel nejčastější příčinou
úmrtí. Je legrační pozorovat, jak se řeší MERS, prasečí chřipka, a podobně,
když…rizikové faktory těchto onemocnění ukazují, že téměř 70 % dospělých osob
trpí vyšší hladinou cholesterolu v krvi, s vysokým krevním tlakem se léčí více než 1,7 milionů Čechů, počet
kuřáků se odhaduje na 2,2 miliony a
diabetiků je v péči lékařů více než 800
tisíc, z nichž více než 90 % tvoří diabetici 2. typu…a to již i děti ve
školním věku. Naopak lidí, kteří žádným z výše uvedených rizikových
faktorů netrpí, je minimum. Úprava celkové životosprávy a zamyšlení se
nad složením jídelníčku by se proto měly týkat většiny lidí. Jenže toto
se neřeší, proč taky, lobby potravinářských gigantů je značná, a konzumní
společnost je vedená ke…KONZUMU. Logické.
Přesvědčovat (a přesvědčit) naší populaci o
omezení živočišných tuků ve stravě je sice důležité, neméně důležité je
však zároveň nabídnout vhodnou alternativu. Pokud někdo nahradí
bůček sladkými dorty, příliš své riziko srdečního infarktu či mozkové mrtvice
nesníží.
Jedním z klíčových faktorů, který se
na tomto stavu podílí, je nesprávná životospráva. Více než
polovina dospělých Čechů má nadváhu nebo je obézní, jelikož v jejich
jídelníčku převažují nevhodné potraviny a naopak ty zdraví prospěšné v
dostatečném množství chybí. Jasné jak facka.
Tak snad již teď víte o trochu více, a opět jste si rozšířili obzory o tom, co
se vám v těle děje.
Držím palce, aby vás nadšení pro zdravé stravování a život v pohybu nikdy
neopustilo, a aby jste našli zpátky ztracenou výkonnost, či jen zlepšili svou
ranní stolici : )
Opatrujte se, mějte se rádi a jezte si co chcete. Jen nejezte ty s*ačky
: )
Výtah pro vás vytvořil :
Martin Cheníček
FREEDIVING
INSTRUCTORS
INTERNATIONAL
Level I instructor
Level II instructor
Asistant instructor
Pranayama instructor
Advanced safety
CPR, OXY provider
eMail
: seven20@volny.cz
Freedive web : www.PimpYourLife.cz
Lifestyle MAG :www.720.cz
Facebook : www.facebook.com/720.cz
Skype : carys720
Martin Mobile : +420 777 266 305 (czech tel.number)
Mirka phone : +420 602 626
184 (czech tel.number)